søndag 16. august 2009

Gulvet ferdig behandlet

Med håp om å klare å behandle gulvet i 1. etg ferdig på ei helg tok både Trond og jeg tok oss fri fra jobb fredag. Guttene fikk overnatte hos venner, og med kun Fanny med oss til hytta skulle vi også overnatte på egen hytte for første gang.


På forhånd hadde vi gjort avtale om at snekkerne skulle ta noen dagers pause i arbeidet på hytta, slik at vi fikk behandlet gulvene. Når vi ankom fredag formiddag ble vi gledelig overrasket over at det meste på gulvene var fjernet. Det var kun en del lister og foringer som måtte bæres ut og dekkes med plast.


Deretter ble gulvet grundig rengjort med støvsuger, våt- og tørrmopp. For sikkerhetsskyld støvsuget vi også veggene slik at støvet senere ikke skulle falle ned på nylakket gulv.


Først rullet vi ett strøk med interiørbeis farge Eik. Det vil si Trond rullet og jeg strøk over med pensel siden vi ønsket et tynt strøk for å få litt "antik look". Bildet viser ubehandlet gulv og ett strøk med interiørbeis. Siden det tar 24 timer før beisen ble overmalbar brukte vi resten av kvelden på å innstallere oss på loftet, samt en tur rundt på Furutangen.




Dagen etter støvsuget vi på nytt grundig, før vi påførte første strøket med lakk (Tre stjernes lakk for tregulv). Vi har aldri lakket gulv før og var veldig usikker på hvor mye vi skulle helle på gulvet og hvor tykt lag med lakk som skulle legges igjen. Med denne lakken skal det være mulig med neste strøk etter fire timer. Men her feilberegnet vi, temperaturen falt, det regnet kraftig og vi hadde ikke med ovn. Det tok derfor 6 timer før vi kunne pusse med fint slipepapir, støvsuge, moppe .... og lakke ett nytt strøk. Men sent lørdag kveld var vi ferdig med andre strøket.






Vi var spente søndag morgen når vi klatret ned stigen fra loftet om gulvet hadde tørket i løpet av natta. Heldigvis var det tørt og så bra ut selv om vi lakket det andre strøket i litt dårlig lampelys. Så etter en rask frokost var det en ny runde med pussing, støvsuging, tørrmopp og lakking.


Gjennom helgen har vi erfart følgende:
- lurt å være to om arbeidet, slik at en kan påføre lakken langs lister, vegger etc og den andre påfører lakken på store flater.

- målene som står på spannene er gode rettesnorer for mengde lakk.

- det tar lengre tid å tørke når det blir fuktig og/eller kaldere.

- veldig fint å bruke rulle med forlengerskaft.

- både beis og lakk lukter lite og det er ikke noe problem å overnatte samme sted.

Vi brukte ca 1 1/2 time per runde med lakk når begge to arbeidet. Interiørbeisen brukte vi lengre tid på siden vi strøk over med pensel.


I ventetiden mellom strøkene fikk vi behandlet både vegger og tak på soverommene på loftet med hvit panellakk. Vi ryddet også rundt hytta og gjorde avtale med maskinfører på hytteområdet om utkjøring av singel foran inngangen for å unngå så mye sand og grus inn i hytta.


Alt i alt en arbeidssom helg, men vi er strålende fornøyd med fire runder med overflatebehandling av gulvet i første etasje, og ikke minst at fargen ble som vi håpet.

1 kommentar: